1,5 miliarde de lei se va aloca in 2016 pentru PROGRAMUL PRIMA CASĂ

Stiri imobiliare 2019
  • Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, a declarat ca plafonul pentru programul Prima Casă în 2016 va fi în valoare de 1,5 miliarde de lei.
  • Se apreciaza ca programul prima casa este „un proiect de mare succes”, iar în 2016 Executivul a luat decizia de a aloca în acest scop 1,5 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde sume noi, iar 200 de milioane de lei din rambursări.
  • Domnul Dan Suciu a afirmat urmatoarele: „200 de milioane provin din rambursările creditelor anterioare, adică arată că mecanismul funcţionează, oamenii îşi plătesc ratele, unii au închis deja contracte şi aceşti bani s-au întors, aşadar pot fi refolosiţi pentru garanţii suplimentare. Trebuie spus că s-a redus marja ROBOR care intră în program de la 2,5 cât a fost în 2015 la 2%”.
  • El a subliniat că rata de neplată în cazul Prima Casă este foarte mică, de 0,2% din totalul creditelor acordate, ceea ce a constituit un argument în favoarea continuării acestui program.
  • În cursul acestui an au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei. Potrivit Guvernului, de la lansarea programului, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei.
  • Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.
  • Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat, la începutul lunii decembrie, că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă la 1,5 miliarde lei, iar creditele se vor acorda în condiţii actualizate de cost.
  • Anul următor se pot emite garanţii şi din diferenţa rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum şi din diferenţa neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor. Suma reprezentând diferenţa rămasă nealocată, precum şi cea alocată şi neutilizată din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finanţelor şi al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) până la 31 ianuarie 2016 şi se utilizează cu prioritate de către bănci, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Finanţelor.

[review]